Visites guiades i gratuïtes a 9 museus de Mallorca

Nou museus de Mallorca s’uneixen en el projecte ‘Museus com a corredors segurs’, que neix amb l’objectiu de donar a conèixer diferents museus de Mallorca a partir de visites guiades i gratuïtes per a petits grups estables d’un mínim de 8 persones i un màxim de 10.

 

La iniciativa va partir del Museu d’Història de Manacor i ha aconseguit l’adhesió i treball en xarxa del Museu del Calçat i la Indústria d’Inca, el Museu de Mallorca, el Museu Marítim de Mallorca, el Museu de Pollença i l’església del Convent, el Museu Arqueològic i jaciment de Son Fornés, el Museu Balear de Ciències Naturals i Jardí Botànic de Sóller, Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, i el Museu d’Art Sacre de Mallorca.

El projecte en xarxa permetrà que cada museu gestioni i derivi les visites a la resta de museus i que els usuaris només hagin de fer una única inscripció a qualsevol dels museus adherits. Així, cada un dels museus gestionarà i realitzarà la visita guiada als diferents equipaments del llistat amb els petits grups estables. ‘Museus com a corredors segurs’ es durà a terme des d’aquest mes d’octubre fins a principi d’estiu de 2021.

La iniciativa es va presentar dia 2 d’octubre al Museu d’Història de Manacor. Durant la presentació, el delegat de Cultura de Manacor, Mateu Marcé, va agrair a tots els museus que en formen part «per apropar als ciutadans les instal·lacions de diferents localitats» i ha remarcat que «la cultura és segura». «La situació actual ens obliga a reinventar-nos, pel que iniciatives com aquesta són molt benvingudes», ha afegit.

La directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas, ha explicat que la idea del projecte és donar a conèixer els museus al públic no potencial. «Volem aprofitar la tardor i l’hivern perquè conegueu els museus i els llocs patrimonials que mai heu visitat perquè no heu tengut temps, perquè treballàveu, o simplement per desconeixement. Amb el nostre guiatge, teniu l’oportunitat de conèixer-los», resa la iniciativa.

Pel que fa al sistema de reserva d’entrades, Salas ha indicat que cada «museu de referència o més proper» s’encarregarà de gestionar les visites a tota la resta de museus inclosa a la xarxa. «És una manera de facilitar l’accés a tots aquests museus als ciutadans de les Illes Balears», ha afegit. En referència a la situació sanitària actual, Salas ha incidit en què «els museus són corredors segurs perquè no hem sentit que hi hagi hagut cap contagi a cap de les activitats que s’hi han realitzat, pel que això és un valor per recalcar.»

Els responsables dels diferents museus participants de la iniciativa han explicat allò que els ciutadans podran visitar a cada una de les instal·lacions. El Museu Arqueològic de Son Fornés ofereix als visitants l’exposició permanent i també el jaciment arqueològic de la mà de les arqueòlogues del museu. Pel que fa al Museu Marítim de Mallorca, es podrà visitar l’exposició permanent sobre els oficis de mestre d’aixa, pescadors i navegants, a més de l’exposició sobre la memòria oral del Port de Sóller, que permet veure les transformacions que ha viscut aquest indret els darrers 80 anys. El Museu de Mallorca es podrà visitar els dijous de 13 a 14 h i de 17 a 18 h. Aquest museu de referència, que exposa la cultura artística mallorquina des del segle XIII fins al segle XX, espera que aviat també es puguin mostrar les col·leccions d’arqueologia. La visita guiada, de moment es podrà fer a la col·lecció permanent i quan es tinguin exposicions temporals també s’incorporaran al programa.

Pel que fa al Museu Art Sacre de Mallorca, ofereix als visitants conèixer la història del patrimoni artístic i religiós de Mallorca. També es podrà visitar l’exposició temporal que explica la història del mateix museu, a més de gaudir de l’espai arquitectònic on està ubicat: el palau episcopal. Quant al Museu de Pollença, compta amb una sala de prehistòria, una sala d’art gòtic, una sala especial de l’obsequi fet pel Dalai Lama el 1990, la sala dedicada a l’escola pollencina i dues sales d’art contemporani, entre d’altres. El museu d’art contemporani Es Baluard ofereix una programació expositiva que varia al llarg de l’any, pel que aquests primers mesos es podran visitar les exposicions de Miguel Ángel Campano, ‘Accents i diferències’, i l’exposició de Teresa Margolles, ‘La pedra’.

Consulta el programa en aquesta imatge: