Viu festa grossa per Sant Antoni a Manacor

Manacor i Sant Antoni són sinònims d’arrels, cultura, tradició, gloses i foguerons. Tot un poble que surt al carrer a celebrar una de les festes més sentides de l’any, per no dir la més sentida.

La festa comença dia 10 amb la primera ballada dels dimonis , amb una torrada popular oferida pel Patronat de Sant Antoni, a la Plaça Ramon Llull, a les 20.30 hores, però no s’atura aquí la festa perquè dimecres dia 11 hi ha el multitudinari assaig de Completes, a les 20.30 hores, a la Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors, just després d’haver acabat la missa, un acte que es repetirà a la mateixa hora dissabte dia 14.

Les torrades al voltant del fogueró no faltaran aquests dies. Com explica el gastrònom manacorí Antoni Tugores, al programa d’enguany: “A Manacor no hi ha una tradició gastronòmica definida, com si hi és a sa Pobla, amb les espinagades, o a Artà i Pollença, amb la coca del sant. El que no ha mancat mai és el suc. Els licors d’herbes i altres, consumits sense mesura, no solament enterboleixen la vista i el gaudi de la festa, sinó que la podrien portar a la decadència. Encara que sigui la més gran”. Per això, cal recordar que, en cas de beure, s’ha de fer amb responsabilitat.

La revetla de Sant Antoni a Manacor
La festa grossa es concentra el dia de la revetla, el dilluns 16, on hi trobareu la sortida dels dimonis a les 14.15 hores de Cal Baciner, d’on partiran cap a la Sala per ballar. A les 19 hores tendrà lloc la Colcada, que sortirà de la Sala amb les autoritats, els membres del Patronat, els dimonis, la Banda de Música, els dimonis i el poble.

A les 19.30 hores, la Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors acollirà el tradicional cant de completes i dels goigs de Sant Antoni, amb les corals de Manacor, la Banda de Música i santantoniers.

En acabar, devers les 20 hores, s’encendrà el primer fogueró davant la rectoria. Una forta tronada de coets anunciarà que els dimonis de Manacor l’han encès i a partir d’aquest moment es poden predre foc a la resta de foguerons. A les 22.30 hores, hi haurà ball de bot amb el grup Galivança, a la Plaça de Ramon Llull. La festa a Manacor s’allarga fins entrada la matinada.

Beneïdes i desfilada de carrosses
L’endemà, dia 17 de gener, les beneïdes de Manacor són el principal atractiu. Una munió de gent, de carrosses i carruatges, i sobretot d’animals, es concentrerà a les 9.30 hores a l’Avinguda de Baix des Cos, per començar a desfilar a les 11 hores. Des de l’Ajuntament i eEl moment més emotiu serà a les 20 hores a la Plaça de sa Bassa, on els dimonis faran el darrer ball i començarà el compte en rere per viure la festa més esperada de l’any a Manacor.

L’Ajuntament de Manacor i el Patronat de Sant Antoni de Manacor us conviden a viure la festa amb respcete i civisme.

Per consultar tot el programa, clicau aquí.