Una de les nits més màgiques és la revetla de Sant Joan, la que dona pas de dia 23 a dia 24. L’aigua i el foc són els elements protagonistes d’aquesta festa antiga, que té unes arrels paganes, tot i que va ser cristianitzada fa segles. De fet, no hi falten rituals, llegendes de bruixes i bruixots i màgia, molta de màgia.
Segons la tradició cristiana, Sant Joan va néixer a les 12 de la nit, a la mateix hora que va néixer el seu cosí Jesús, i justament mig any abans que ell. Per això, aquesta hora concentra tot el sentit meravellós i mític de la nit de Sant Joan.
Ara bé, abans de cristianitzar-se, la majoria dels pobles antics celebraven el solstici d’estiu; és a dir, el moment de l’any en què el Sol es troba en el punt més alt del zenit i quan és més visible per més espai de temps.
La revetla de Sant Joan es coneguda com la nit de les bruixes. Es deia que està maleïda i que bruixes, bruixots, dracs i genis de luxuria celebraven feien festa grossa aquest dia. També és nit d’éssers fantàstics com les dones d’aigua i de creences. Per exemple es diu que aquest vespre no es pot deixar cap líquid destapat pequè les bruixes s’hi renten l’esquena i qui toca aquest líquid o en beu, queda encisat. També hi ha rituals relacionats amb la pagesia. Diuen que el dia de Sant Joan si fan un rotlo amb terra, voltant els nius de formigues, no surten de tot l’any.
Darrerament s’ha posat de moda celebrar la revetla amb vetlades a prop de la mar, amb rituals que consisteixen en fer una foguera i botar-la per damunt, com també escriure desitjos en un paper i cremar-los durant la nit.
La festa de Sant Joan a Manacor
Un dels fets més curiosos de la Festa de Sant Joan a Mallorca ocorre a Manacor, concretament a s’Hort del Correu, on hi ha un vimer (Salix Viminalis) plantat. Sembla ser que aquest arbre és màgic i que té un poder curatiu. Cada any, passades les 5 de la matinada de la nit de Sant Joan, la possessió rep els infants que pateixen una hèrnia perquè passin entre les branques del vimer. Fan un tall a la branca i els freguen la saba del vimer damunt l’hèrnia. A continuació, els pares fermen la mateixa branca amb un identificador del seu fill i una veta de color, fermada amb ràfia.
La família Sureda, hereva del ritual, la segella amb fang. Un mes després, per Sant Jaume, se sabrà si el ritual ha funcionat ja que les famílies dels infants trencats visiten la possessió per comprovar l’estat de la seva branca: si brosta, significa que l’infant curarà la trencadura. Si no ha brotat, haurà de repetir el ritual l’any següent.
La festa de Sant Joan a Sant Llorenç
La festa de Sant Joan a Sant Llorenç es molt antiga, però es va perdre fins que es va recuperar als anys 1970. Dia 24 de juny, una persona que representa i es caracteritza com Sant Joan Baptista, fa un ball, acompanyat pel so d’un guitarró i un flabiol. El primer ball el fa en el moment de la missa, a l’ofertori. En acabar l’ofici, dimonis i sonadors acompanyen la figura de Sant Joan Pelut pels carrers de Sant Llorenç.
La Festa de Sant Joan a Felanitx
Dia 24 de juny es balla la dansa de Sant Joan Pelós a Felanitx, que representa Sant Joan Baptista, al so de guitarres, guitarrons, bandúrries i flautes per diferents carrers del municipi.
Podeu aprofundir més en la Festa de Sant Joan a Mallorca amb aquest complet article del Tradicionari.