Les festes alternatives estan de moda. I és que la gent té ganes de gresca! Sinò perquè s’inventen? Me fa molta gràcia sentir el comentari que molta gent fa de: “Això s’ho han inventat!” o “Això no és d’aquí!”. I com vos pensau que sorgiren les festes dels moros i cristians, és firó o qualsevol altre tradició de renom? Qualque dia començaren! Quin motiu hi ha perquè aquestes noves festes no siguin vàlides? A més, coneixem els orígens d’aquestes? Sé cert que ens sorprendríem. Em va saber greu no poder assistir al “rotlet llonguet” que organitzaren els de L’Orgull Llonguet reunint a festers d’arreu de l’illa i posant en comú vivències sobre l’organització. Vos puc assegurar que si coneguéssim l’origen de les festes o de les “tan tradicionals X” veuríem que sorgiren fins i tot d’un error o d’una fortuïta publicació al diari culpa d’un periodista que ho ha tergiversat. La cultura popular la fa el poble, ho he dit mil vegades. Sorgeixen sent alternatives a les dels ajuntaments, deu ser que les institucions no demanen què volem?
Basta veure com va començar l’Orgull Llonguet, amb un caparrot que els hi deixaren i una xaranga. I poc a poc es van afegint elements i es crea marxandatge per a autogestionar la festa. Perquè els permisos no són de franc. No sabeu la feinada que hi ha darrera per intentar fer “qualsevol doi” a un espai públic.
Què em deis del Much de Sineu? Ja n’ha fet dotze anys i de cada vegada hi ha més gent. I és que la imaginació dels Sinevers és brutal! Quin goig de festa!
Enguany hem tengut com a novetat a Campos la Xifonfest! Sembla ser l’ampliació de la festa de Quintos, però el que importa és anar-se renovant, no? Renovar-se o morir! Fitxau-vos-hi! Tot el que queda estancat, acaba desapareixent.
Què me’n deis del ressò que ja té la batalla entre els bàndols de Canamunt i Canavall? Tothom ja en xerra! Ja coneixeu la història?
I es que a ciutat hi manquen festes a l’estiu. Basta veure l’afluència de gent que hi va haver a la festa del Bar Lorien que va fer-se al Parc de la mar. En tenia totes les paperetes: Bona cervesa, bona música i l’ambient innigualable de L’amo en Pep del Lorien. La festa del bar Flexas també n’és un gran referent. Què haver-n’hi, de festes a ciutat, n’hi ha! Cada setmana tenim una barriada en festa, no obstant això, els joves s’estimen més anar als pobles pel renom que ara tenen. Influeix també el grup que actuarà, és clar. Apart d’això, basta observar un poc, l’associació de veïns de Canamunt i la resta. Què ha passat? Quina diferència hi ha? Unes fan el de sempre: tremponada, concurs de paella, bingo (si els deixen i no els multen), ball en línia… Què no és que estiguin malament, però criden a un públic d’una edat més avançada. En canvi, Canamunt ens demostra que es pot anar renovant. Veig que als encarregats de les festes de la Real han introduït novetats, com un correbars, una cursa, activitats amb s’esplai, etc.
Està demostrat que si es mouen es poden fer unes festes al gust de la gent per gaudir al màxim de l’estiu. N’haurien d’aprendre els polítics. Sembla que aquests d’ara ens escolten, però tenc la sensació de que la gent té les expectatives massa altes damunt d’ells, en canvi amb l’altre bàndol no se’ls exigeix res. Curiós. Bé, esper i desig que el poble no es decebi molt aviat!
Coneixeu altres neofestes?
Fins aviat!
Article realitzat per Madò Llúcia (@Mado_Llucia) al seu blog, que us recomanam per estar al corrent de les festes, ballades, música i cultura popular de les illes.