Mallorca Jazz sa Pobla 2018: música i màgia d’estiu

Ja és aquí el Festival Mallorca Jazz sa Pobla, una cita imprescindible per als amants de la bona música que reuneix una acurada selecció de grups i d’artistes d’aquesta disciplina.

L’Ajuntament de sa Pobla continua apostant per aquesta iniciativa que enguany arriba a la 24a edició que també inclourà el seminari de jazz de la Traveling School Playjazz, amb classes d’improvisació, assaig per a combos i, també, actuacions; amb Toni Vaquer i Jay Clayton.

La reconeguda vocalista nord-americana Cécile McLorin Salvant donarà el sus, una gran veu que l’any 2014 va ser nominada al Grammy de millor àlbum vocal de jazz. Serà el dilluns 30 de julol. Després continuaran tota una sèrie d’actuacions destacades amb Trempera! Quintet (6 d’agost, Enrico Rava New Quartet (9 d’agost) i Mallorca Jazz Colective (13 d’agost), sobre les quals n’explicam els detalls a continuació.

A més, hi haurà una exposició de dibuixo sobre el jazz, del 30 de juliol al 23 d’agost, de 20a 22 hores a la sala es Cavallets (Pl. Major de sa Pobla).

Però encara n’hi ha més perquè cada dia del mes d’agost, a l’escenari central de la plaça Major, es podrà gaudir de diversos concerts amb grups de distintes tendències del jazz. Podeu consultar-los a l’enllaç següent: http://mallorcaverbenatour.cat/wp-content/uploads/2018/07/Programa-Jazz-Sa-Pobla-2018-compressed.pdf

 

PROGRAMACIÓ MALLORCA JAZZ SA POBLA 2018

CÉCILE McLORIN SALVANT – Dilluns, 30 de juliol. 22.30 hores. Plaça Alexandre Ballester.

Cécile McLorin Salvant, veu. Aaron Diehl, piano. Paul Sikivie, contrabaix. Kyle Poole, bateria.

Cécile McLorin Salvant és la cantant que ha revolucionat el jazz més immediat i la que està més en forma en l’actualitat. Jove, diferent, inventiva, amb classe. Cap vocalista de jazz recent ha obtingut més honors i més ràpidament que Cécile McLorin Salvant, des que el 2010 va guanyar el Premi Internacional de Jazz Thelonious Monk (amb un jurat compost per personalitats com Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Kurt Elling, Patti Austin i Al Jarreau) i la revista especialitzada DownBeat la va coronar com a millor cantant de jazz femenina. El seu disc “Dreams & Daggers” ha guanyat el Grammy de 2018 en la categoria del Millor Disc Vocal de Jazz, repetint el que ja va aconseguir el 2016 amb “For One to Love”.

http://www.cecilemclorinsalvant.com/

Entrada anticipada 20€/Taquilla 25€
http://mallorca-ticket.com/entradas/cecile-mclorin-salvant-pobla

 

TREMPERA! QUINTET – Dilluns, 6 d’agost. 22.30 hores. Plaça Major de sa Pobla

Xavi Torres, piano. Bruno Calvo, trompeta. Lluc Casares, saxo tenor i clarinet. Giuseppe Romagnoli, contrabaix. Joan Terol, bateria.

Trempera! és una banda que té els seus orígens al 2009 quan coincideixen a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya). La connexió a nivell musical i humà és tan forta que quan es retroben estudiant al prestigiós Conservatorium Van Amsterdam decideixen que és hora de posar nom a les incomptables hores de música compartides. 

Han realitzat concert a espais prestigiosos d’arreu d’Europa. S’ha reconegut el seu treball en diversos concursos i premis que els duu al 2017 gravar el disc que ens presenten avui “Saturnalia” (Berthold Records).

Trempera! és una banda amb forta presència internacional: Xavi Torres és un dels pianistes amb més projecció d’Europa amb premis com la Dutch Jazz Competition 2016 i el Millor Grup de Jazz 2015 (atorgat per la AMJM), Bruno Calvo ha estat 2n a la Carmine Caruso International Jazz Trumpet Solo Competition del 2017 i Lluc Casares cursa actualment el prestigiós Artist Diploma a la Juilliard School of Music de Nova York. Joan Terol i Giuseppe Romagnoli són dels sidemen més actius de Catalunya, Holanda i Itàlia i acompanyen habitualment a figures de renom internacional. 

https://tremperamusic.com/

 

ENRICO RAVA NEW QUARTET – Dijous, 9 d’agost. Plaça Major de sa Pobla

Enrico Rava, trompeta. Francesco Diodati, guitarra. Gabriele Evangelista, contrabaix. Enrico Morello, bateria.

Enrico Rava, trompetista i compositor, originari de Trieste, on va néixer el 1939, és una de les figures més consagrades del jazz europeu en el circuit internacional i probablement, amb Paolo Fresu, un dels músic de jazz italià més conegut internacionalment. En els seus 50 anys de carrera, ha produït més de 90 enregistraments, incloent més de 25 com a líder. Un gran admirador de Chet Baker i Miles Davis. En els anys 60 es convertiria en músic del grup de Gato Barbieri i més endavant s’allistaria a les files de la banda d’ Steve Lacy. Ha combinat els treballs propis, la majoria sota el prestigiós segell ECM, amb col•laboracions al costat de Michel Petrucciani, Joe Henderson, Cecil Taylor, Paul Motian, Lee Konitz i Carla Bley.

A partir de 1972, el seu primer disc com a líder, dirigeix els seus quartets i multiplica les gires i enregistraments per a tot el món, amb músics nord-americans i europeus. Moltes vegades triat com el millor músic de l’any per la revista italiana “Musica Jazz”, i també com a millor àlbum. Figura llegendària del segell discogràfic ECM. Enrico Rava continua delectant-nos amb la seva trompeta amb elegància absoluta i un minimalisme calmant. Veterà de jazz italià, es manté en plena forma i és el model de molts músics joves, dels quals aquest quartet transgeneracional n’és un exemple clar.

http://www.enricorava.com/

 

MALLORCA JAZZ COLLECTIVE – Dilluns, 13 d’agost. Plaça Major de sa Pobla

Toni Vaquer: arranjaments i direcció. Pep Garau, Maria Antònia Gili i Tomeu G: trompeta. Joan Garcies, Tomeu Garcies i Miquel Gaya: trombó. Joan Mas, Carles Medina i Miquel Àngel Rigo: Saxo. Enric Fuster i Teo Salvà: bateria. Pep Lluis: percissió. Josep Munar: guitarra. Llorenç Barceló i Jaume Riera: piano.

El mallorquí Toni Vaquer, un dels músics més excelsos de les novíssimes fornades del jazz al nostre país, ens presenta el prometedor projecte amb un grup de dotats músics de l’Illa que han rebut directrius d’aprenentatge en el taller intensiu d’aquest dies.

Músic, compositor, arranjador i pianista. Llicenciat en el Conservatori del Liceu en piano modern en l’any 2012. Llicenciat pel Berklee Global Jazz Institute en piano i composició, fundador de la Berklee Global Jazz Oschestra. El 2010 va escriure 366 composicions, que més endavant van donar forma a les 6 suites de Vertebrats, disc de la Free Spirits Big Band de David Mengual, de la qual és arranjador oficial des de fa cinc anys.

Actualment, escriu per a altres formacions com el Nonet de Victor Correa; DO New Ensemble, la Berklee Concert Jazz Orquestra de Greg Hopkins i el grup d’Andrea Motis & Joan Chamorro entre d’altres.

L’any 2014 va formar la seva pròpia orquestra The Voodoo Children Collective i gravà el seu primer disc. Recentment ha format el nou projecte a sextet enregistrant el disc “Noninó” (Underpool Records, 2017) i el seu nou trio. Ha tocat amb Wayne Shorter, Danilo Pérez, John Patitucci, Ralph Peterson, Jason Palmer, David Mengual i Jorge Rossy entre d’altres. 

https://www.facebook.com/toni.vaquer.54

 

13È SEMINARI TRAVELING SCHOOL PLAYJAZZ – Del dimarts 7 al dissabte 11 d’agost

El seminari de jazz de la Traveling School Playjazz, constarà de diverses classes d’improvisació (idees, conceptes), assaig per a combos (grups) i, un dels objectius finals, actuacions en directe dels combos. S’adreça a la població en general, però preferentment amb un mínim d’estudi instrumental, de 2 o 3 anys d’experiència. Els distints perfils dels alumnes permet l’intercanvi d’idees, coneixements, es posen elements en comú marcant futurs intercanvis i col·laboracions entre estudiants i artistes vinguts de geografies i bagatges diferents. Els professors estan coordinats pel músic nord-americà Jimmy Weinstein, amb el suport de la vocalista Lilli Santon i d’un dels músics mallorquins més ben valorats dins la música contemporània a casa nostra: Antoni Miranda. Pel que fa als altres professors, alguns són de diferents nacionalitats amb experiència internacional.

TONI VAQUER IMPROV LAB Del dimarts 7 al divendres 10 d’agost

El Masterclass de Toni Vaquer és un laboratori per a músics seleccionats que tindran l’oportunitat de treballar intensament amb el músic mallorquí, assajant les seves composicions en gran grup, per acabar amb una actuació en directe durant el festival.

JAY CLAYTON JAZZ MASTERCLASS – Del dissabte 18 al dilluns 20 d’agost

El Masterclass de Jay Clayton va dirigit a vocalistes que volen aprofundir el seu concepte jazzístic estudiant amb una de les innovadores del jazz vocal. Les places tenen un límits de 10 participants i obert per a oients fins completar aforament.

Jay Clayton, nascuda el 28 d’octubre de 1941, és una vocalista, compositora i educadora nord-americana de reconegut prestigi internacional, que treballa amb audàcia entre el terreny del jazz d’avantguarda i la música contemporània.

El 1963 va començar la seva carrera cantant estàndards en la vibrant escena musical de Nova York. Tot i que, ràpidament, es va convertir en una component destacada del free jazz. El seu treball en aquests dos mons la va conduir al desenvolupament d’un vocabulari molt personal i sense paraules, millorat, posteriorment, per l’ús innovador de l’electrònica.

Consultau-ne els horaris i informació d’incripció a: http://mallorcaverbenatour.cat/wp-content/uploads/2018/07/Programa-Jazz-Sa-Pobla-2018-compressed.pdf