Sant Jaume és festa i bulla a Manacor

El swing, els vins, l’artesania, la música i les gloses són algunes de les propostes d’aquests dies per les Festes de Sant Jaume a Manacor, una celebració que té els cavalls i els cavallers com a protagonistes. Com explica la batlessa de Manacor, Catalina Riera, els actes organitzats es troben repartides per diferents indrets de Manacor i converteixen els carrers en un lloc de convivència festiva. Joan Sansó, president de l’Obreria de Sant Antoni recorda que fa 7 anys que s’han recuperat les festes del patró de Manacor i apunten que han preparat totes les activitat amb molta il·lusió perquè tothom hi trobi el seu redòs: infants, joves, famílies i persones majors.

El trull començarà amb la crida a la festa, a càrrec de Miquel Grimalt. Serà el dimecres 18, a les 20 hores i li seguirà la Mulassa que protagonitzarà una divertida cercavila que començarà i acabarà a la plaça del Palau. El ball de bot amb el grup Sa Torre posarà  el final en aquest esclafit de festa. 

Molta de música hi trobareu el divendres 20. Primer amb un concert de Júlia Colom, amb la música de Joan Arto, a les 20 hores a la Institució Pública Antoni M. Alcover; una hora més tard amb swing a la Plaça Rector Rubí; i a les 22 hores, un espectacle de ball de saló amb els campions del món Sergi Pons i Laura Fernández acompanyats de Marc Pons i Lucia Contreras, a la plaça d’en Jordi Caldentey.

El dissabte hi haurà moltes propostes en el marc de la Fira Nocturna Artística i Artesana que ocuparà l’avinguda Torrent i la plaça de Ramon Llull, amb gegants, cotxes i motos antigues, jocs infantils, taller de ball i menjar a la fresca, a partir de les 20.30 hores. Diumenge es lliurarà el premi del concurs de gloses escrites per la igualtat i l’endemà, dilluns, hi haurà l’entrega del penó de Sant Jaume als cavalls, un acte bell, que començarà a les 19 hores i que recorrerà Can Major, carrer de Sant Sebastià, cantonada amb av. de Juníper Serra. La jornada acabarà amb la tremponada a la fresca solidària a na Camel·la. 

Encamisada i correfoc

Un dels moments més esperats serà l’Encamisada de Sant Jaume, que tendrà lloc el dimarts 24 de juliol, a les 19 hores, i en la qual hi participaran els Xeremiers de Manacor, els Gegants de Sant Domingo, la Colla Castellera Al·lots de Llevant, la Mulassa de Manacor, la Banda Municipal de Música de Manacor i els Cavalls de Sant Jaume. La sortida es farà des de la plaça de Sant Jaume i recorrerà els carrers de Joan Lliteres, sa Bassa, Peral, Bosch i plaça del Palau, amb arribada a la plaça del Rector Rubí. De la plaça del Rector Rubí, els Cavalls de Sant Jaume acompanyats de la Banda Municipal de Música de Manacor aniran pel carrer de l’Amargura en direcció a l’avinguda d’Antoni Maura cap a la via verda. És molt important que els assistents a aquest acte vagin vestits amb camisa blanca

En acabar, els Cavalls de Sant Jaume correran l’anell, a la via Verda. Un moment molt esperat i carregat d’emoció que combina la bellesa dels cavalls en moviment amb la destresa dels genets.

El punt final el posarà, dimecres 25, la recollida del penó de Cal Cavaller Major i l’espectacle nocturn dels dimonis de Manafoc, que sortiran dels carrers Pius XII, Joan Lliteres, Francesc Gomila i Major, a les 23 hores.