Visca Sant Antoni i visca sa Pobla

La nit més bruixa de l’any es viu a sa Pobla, undels pobles que viu amb més sentiment la festa de Sant Antoni des d’un sentit tradicional, però també l’ha sabuda lluir amb altres elements com els caparrots o l’espectacle de pirotècnia que fa semblar que crema l’Ajuntament.

Com bé explica Biel Ferragut, el batle de sa Pobla, “des de fa més de 600 anys, sa Pobla ha fornit un ritual de comportament popular, que generació rere generació ha anat conformant i definint una gran part del nostre tarannà i el nostre caràcter. Els poblers sabem viure i conviure amb els nostres costums, amb la legitimitat d’una tradició que, tot i que el temps l’hagi renovat, és manté fidel als seus orígens”.

Una de les institucions clau per mantenir ben viva la festa és l’Obreria, però també ho és tots i cada uns dels poblers que surten al carrer o que fan festa a ca seva, juntament amb els milenars de visitants que s’hi acosten per viure la festa amb respecte i civisme.

Cal destacar que aquests dies també hi és present la bona cuina de l’anguila, concretament amb la Mostra Gastronòmica de l’Anguila, que arriba a la 9a edició. Consultau els plats de la Mostra Gastronòmica de l’Anguila 2018 aquí.

Pel que fa al programa d’actes destacats de Sant Antoni a sa Pobla 2018, aquí els teniu.

DIA 16 DE GENER DE 2018

 • A les 09.00 h. A la placeta de l’església, enramellada i pujada de l’arc, a càrrec de l’Obreria de sant Antoni.
 • A les 10.00 h. Sortida de la jovenalla del poble, de davant la casa de la vila, per anar a sa Llebre a cercar llenya per als foguerons de la Parròquia i de l’Ajuntament, segons antiga tradició, amb l’acompanyament de la banda de cornetes de la confraria de sant Antoni.
 • A les 14.30 h. Sortida dels dimonis i de sant Antoni acompanyats de les cantadores. Cercavila per les places i carrers del poble.
 • A les 18.45 h. Davant l’ajuntament, cerimonial de la sanció històrica a càrrec d’Arrels Teatre, acompanyats per la Banda de Música de sa Pobla i els xeremiers “Xerebiols”, per començar la revetlla de Sant Antoni. A les 19.30 h. A la casa consistorial, recepció d’autoritats i convidats. A les 19.45h. Davant l’Ajuntament, sortida dels dimonis paralímpics del Grif, dimonis d’Albopàs, dimonis de l’Obreria i de l’Ajuntament, gegants, caparrots, caparrots minyons i Banda de Música de sa Pobla, fins a l’església.
 • A les 20.00 h. Completes solemnes, amb la presència de Mons. Sebastià Taltavull Anglada, Bisbe de Mallorca. Durant les completes intervendran el Cor de Sant Antoni acompanyats a l’orgue per l’organista Miquel Bennàssar i Bibiloni. A les 21.15 h. A la plaça Major, tradicionals balls dels dimonis de l’Obreria, acompanyats de les cantadores i ball de les colles de caparrots i caparrots minyons, acompanyats per la Banda de Música de sa Pobla.
 • A les 21.30 h. A la plaça Major, XXI espectacle piromusical, dissenyat per Tomàs Ramis.
 • A les 21.30 h. A la plaça des Mercat. I Fogueró & Glosada Popular de sa Negreta-Sant Antoni 2018. Obert a tot el poble. Reserva i compra els tiquets per la torrada (9 €) en diferents punts del municipi o a través d’aquest enllaç: (bit.do/tiquets-foguero). Hi haurà un gran ambient santantonià amb gloses i altres sorpreses. Organitza: Col·lectiu sa Negreta.
 • A les 22.15 h. XXXI Trobada de cantadors i ximbombers, al recinte de la plaça Major.
 • A les 00.30 h. Ximbombada i glosada col·lectiva a la plaça Major, dirigida pels mestres ximbombers i cantadors locals. Vine i porta la teva ximbomba per cantar tots plegats.

DIA 17 DE GENER DE 2018

 • A les 10.00 h. Cercavila, a càrrec de la colla de xeremiers Germans Aloy.
 • A les 11.00 h. Missa solemne. Ofrena de productes del camp i un ball a càrrec de Marjal en Festa. Es lliurarà la Tau d’or per part de l’Obreria.
 • A les 12.30 h. Ball de caparrots i caparrots minyons, a la plaça Major.
 • A les 15.30 h. Tradicionals beneïdes, a la placeta de l’Església, amb la presència de la colla de xeremiers Germans Aloy i la plantada dels gegants Antoni i Margalida, de la colla de geganters de sa Pobla, acompanyats pel grup de xeremiers Xerebiols.
 • A les 16.00 h. Desfilada de carrosses i comparses, per l’itinerari de costum, amb l’acompanyament de la banda de cornetes de la Confraria de Sant Antoni i la participació dels dimonis de l’Obreria de Sant Antoni.
 • A les 18.00 h. Davant la casa consistorial, lliurament dels premis corresponents a la desfilada de carrosses.
 • A les 18.30 h. A l’ajuntament, sorteig dels aspirants a formar part de la colla dels caparrots i caparrots minyons 2019.

Per a més info, consultau tot el programa: http://mallorcaverbenatour.cat/wp-content/uploads/2018/01/PROGRAMA-OFICIAL-SANT-ANTONI-2018-SA-POBLA.pdf

Per cert, enguany, l’Ajuntament de sa Pobla ha editatel recull de gloses de madò Ferrera, unes composicions qe va memoritzar quan feia feina a la marjal de sa Pobla.