La devoció dels mallorquins a Sant Antoni Abat és tan antiga com la mateixa conquesta cristiana de l’Illa, amb les tropes catalano-aragoneses del rei Jaume I.
Sant Antoni visqué entre els segles III i IV. De jove va donar el que tenia als pobres i tota la vida hagué de suportar les temptacions del dimoni. La revetlla de la seva festa és una de les nits màgiques del calendari a Mallorca, una revetlla que entronca amb els antics ritus de fertilitat.
No debades sant Antoni és el protector de la pagesia, dels conreus i del bestiar, i també d’un bon seguit de gremis. La nit de Sant Antoni és nit de foguerons a molts pobles i ciutats de Mallorca. Dues cites són, però, ineludibles: Artà, on tot el protocol es conduït per l’Obreria de Sant Antoni; i sa Pobla, on es menja espinagada feta amb anguiles de s’Albufera i espinacs de sa Marjal. També cal destacar Manacor, Muro, a més de Sant Llorenç, Son Servera, Capdepera, Alcúdia i Pollença, on hi ha la pujada al pi de Ternelles, instal·lat a la plaça.
Per cert, no deixeu perdre el costum de cantar gloses davant el fogueró!